Tandvleesproblemen
Gezond tandvlees
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of het eten.
De wortel zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees is vastgehecht aan het kaakbot en de tanden en kiezen. Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit steunweefsel heet ook wel het parodontium. De smalle spleet tussen tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket ondiep (hooguit 3 mm).
Gingivitis
Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis.
De ontsteking in de tandvleesrand wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën zitten in de tandplak.
Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen. Het heeft een witte of gele kleur waardoor het moeilijk te zien is. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Zonder tandplak vormt zich geen tandsteen!
Parodontitis
Ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden naar het kaakbot, waardoor het tandvlees loslaat van de tanden en kiezen. Dit leidt tot de vorming van tandplak in de ruimte tussen tandvlees en tanden, wat de ontsteking verder verergert. Hierdoor gaan vezels en kaakbot verloren, en de ontsteking ontwikkelt zich tot parodontitis. Bij parodontitis kunnen het tandvlees rood en gezwollen zijn, bloeden, terugtrekken en een vieze smaak of slechte adem veroorzaken. Vaak zijn er geen pijnklachten, waardoor parodontitis lang onopgemerkt blijft. In een later stadium kunnen tanden los gaan staan of uitvallen door kaakbotverlies.